ponedjeljak, 16. siječnja 2017.

Islamske djecije knjige II

Namaz je naredjen i narodima prije nas, s tim što su se prema njemu neodgovorno ponijeli, poveli se za svojim strastima i propast doživjeli. Uspjeh i napredak ovoga ummeta ovisi o njegovoj primjeni Islama i najodgovornijem odnosu prema ovim uzvišenim emanetima koji su nam povjereni, a jedan od najvažnijih jeste namaz.

dow
 Adem alejhi selam-slikovnica


dow


Bitka na Bedru-Brosura

                                                    
dow






Bitka na Uhudu-Brosura




dow




Hidzra(preseljenje) -Brosura


dow


 
Ebu Bekr radijjallahu anhu-Brosura



dow



Još jedno izuzetno djelo hafiza Ibn Kesira, autora poznatog tradicionalnog tefsira. Djelo iznosi kazivanja o Božijim poslanicima koji se spominju u Kur’anu, kao i o nekim koji se ne spominju u njemu. Autor nas upoznaje sa kazivanjima o poslanicima, uzetim iz relevantnih izvora, na sebi svojstven način. Također, on nas upoznaje i sa nizom manje poznatih događaja koji su se desili u davnoj prošlosti, kao i osobama i mjestima.



dow





Kur'ansko pismo je pismo arapakog alfabeta. Piše se i čita sa desna na lijevo i ima 28 slova (harfun mn. hurufun). Nema posebno malih i velikih slova, ali vecina njih imaju različite oblike, ovisno od mjesta gdje stoje u riječi.



dow


Tedžvid, kao nauka nerazdvojiva od Kur'ana, predmet je izučavanja i zanimanja još od vremena prvih muslimana. Znamo da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, lično slao svoje ljude u pojedine pokrajine sa zaduženjem da druge nauče pravilnom učenju Kur'ana. Prema tome, Kur'an se naučno ne može ni zamisliti bez tedžvida.



dow




Hisnul-muslim za djecu (slikovnica) 



dow


O no što je o komarcima široko poznato jeste da oni sisaju krv i hrane se njom. Međutim, to u potpunosti nije tačno, zato što krv ne sisaju svi komarci, već samo ženke. Pored toga, značajno je znati da ženke ne sisaju krv zato što imaju potrebu za hranom, jer se i mužjaci i ženke komarca hrane nektarom iz cveća.




dow