nedjelja, 15. siječnja 2017.

Najljepse Price iz Kur'ana

Na pocetku


 Nekada davno nije postojalo nista, samo velika praznina. Nije postojalo nebo, niti zvijezde. Nije postojalo ni Sunce ni Mjesec. Nije bilo svjetla i sve je bilo prekriveno tamom. Milostivi Allah, dz.s., odlucio je stvoriti svijet. Rekao je:´´Budi!´´ i svijet je nastao. Zelio je da svijet bude lijep. Rasirio ga je poput cilima. Potom je postavio planine da ga pridrzavaju. Nad Zemljom je stvorio nebesa. Na nebu su postavljena dva svjetla, Sunce i Mjesec. 

Naredio je Suncu da sija po danu, a Mjesecu da sjaji po noci. Potom je postavio zvijezde na nocno nebo i rekao im da sjaje blistavo kako bi pomogle putnicima da nocu nadju svoj put. Ima mnogo zvijezda, ali svaka je drukcija od ostalih.
Neke su male, neke velike. Neke zmirkaju njezno, a neke zarko sijaju. 
One su kao znakovi na putu koji putnike vode do odredista. Nakon toga je razdijelio kopno od mora. Prekrio je tlo zelenilom: velikim drvecem, malim grmljem i raznobojnim cvijecem. 

Odredio je da kisa natapa biljke kako bi mogle rasti. Nakon toga je stvorio razne vrste zivotinja: deve, konje, ovce, slonove. Potom razne vrste ptica: prelijepe paunove i milozvucne slavuje. Napunio je mora ribama i drugim stvorenjima. 

Svijet je izgoledao lijepo. Kopno je bilo zeleno, nebo plavo, a more u svim nijansima plave i zelene. 

Na kopnu je bilo mnostvo raznih vrsta zivotinja, na nebu mnostvo ptica, a u moru izobilje razlicitih riba. 

Kako bi svijet postao jos ljepsi, Allah, dz.s., u svemu i oni su Njegovi glasnici. 
Oni nose njegove naredbe u sve krajeve svijeta. Oni paze na to da se sve na svijetu odvija kako treba: da vjetar puse kud je potrebno, da oblaci nose kisu na prava mjesta i da kisa opskrbljuje vodom polja i basce. 
Potom je iz vatre bez dima Allah, dz.s., stvorio dzinne. Neki su vjernici, a neki nevjernici. Na kraju je stvorio i covjeka. 

Sakupio je razne vrste zemlje i, kao sto grncar mijesi glinu, zamijesio ih u ljudski oblik i udahnuo mu dusu. Dao mu je ime Adem, alejhi selam.
 A onda je stvorio i prvu zenu, po imenu Hava. Potom je odredio da lijepa Zemlja bude covjekov dom.

Nema komentara:

Objavi komentar