subota, 21. siječnja 2017.

Najljepse price iz Kur'ana 2

Prvi covjek


U pocetku nije postojalo nista. Potom je Allah, dz.s., rekao:´´Budi!´´ i svijet je postao. Svijet je poput velikog mehanizma. Stalno se krece i nikad ne staje. Funkcionira glatko i bez problema. Allah, dz.s., stvorio je meleke koji imaju veliku snagu. Njihova je zadaca da vode racuna da sve Allahove, dz.s., zapovijesti budu ispunjene u svakom kutku svijeta. Oni prenose vjetrovima kako trebaju puhati, oblacima kud ce ici, kisi gdje ce padati. Oni biljeze sve sto se dogadja na svijetu. Nakon sto se sve odvijalo kako treba, Allah dz.s., stvorio je ljudska bica. Kada ih je stvorio od zemlje, udahnuo im je dusu i dao im imena Adem, alejhisselam, i Hava, radijjallahu anha. Obdario ih je mnogim darovima zato sto ih je volio.
Dao im je oci kako bi mogli vidjeti divnu zemlju, usi kako bi mogli cuti pjev ptica i glas kako bi mogli razgovarati jedno s drugim. I dao im je razum kako bi mogli razlikovati dobro od loseg. Allah, dz.s., odredio im je da zive u vrtu koji je bio ljepsi od svih drugih, po imenu Dzennetski vrt.
  
Iblisov ponos



 Nakon sto je stvorio Adema, alejhisselam, i Havu, radijjallahu anha, Allah dz.s., pozvao je meleke i rekao im da je stvorio covjeka po imenu Adem, alejhisselam, i zenu po imenu Hava, radijjallahu anha. Meleki su bili veoma iznenadjeni. Smatrali su da ce covjek pokvariti sve na Zemlji, da ce je unistiti i ispuniti onim sto je lose i sukobima. Ali, mudar je i sveznajuci Allah, dz.s. On zna sve tajne Zemlje i nebesa. On je sve stvorio i zna i prave nazive svega stvorenog. Zato je Allah, dz.s., poucio Adema, alejhisselam, imenima stvari. Allah, dz.s., sazvao je meleke i pitao ih da mu kazu nazive stvari. Ali, oni to nisu znali. Rekli su Allahu, dz.s.:´´Znamo samo ono sto si nas Ti naucio. Ti si mudar i sveznajuci!´´ Potom je pozvao Adema, alejhisselam, i pitao ga isto, a on je rekao sve kako ga je Allah, dz.s., poducio. ´´Poklonite se Ademu´´, naredio je Allah, dz.s. I svi su se poklonili iz postovanja prema njemu, osim jednog dzinna.
Njegovo ime je Iblis lanetullahi alejhi. Allah, dz.s., upitao je Iblisa: ´´Zasto se ti ne poklonis Ademu? Zasto mi se nisi pokorio?´´ Iblis je odgovorio: ´´Ja sam bolji od covjeka. Mene si stvorio od vatre, a njega od obicne gline´´. Allah, dz.s., rekao mu je: ´´Gubi se odavde. Proklinjem te do Sudnjeg dana!´´  ´´Daj mi rok do Sudnjeg dana´´, molio je Iblis. Rekao je: ´´Ja cu navoditi ljude na grijeh. I odvracati ih od Pravog puta´´. Rekao mu je Allah, dz.s.: ´´ Mozes zavoditi ljude koliko zelis. Pravi vjernici te nikad nece poslusati. Nikad nece skrenuti i Ja cu ih uvijek voditi da cine ono sto je ispravno. Neces imati nikakve moci nad njima´´. Najbolji vodic je Allah, dz.s. On je zastitnik. On nas vodi Pravim putem. On nece nikad dopustiti da zastranimo.