utorak, 19. siječnja 2016.

Fatima, radijallahu anha

Fatima, radijallahu anha

Fatima, radijallahu anha, je bila četvrta i najmlađa kći Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
Njen nadimak je bio Zehra (Sto znaci cvijet, zena svijetlog lica). Bila je vrlo dobra i plemenita. Fatima, radijallahu anha, je veoma ličila na svog dragog oca.
Njen karakter i ponašanje su bili jednostavno za primjer. Majka pravovjernih Aiša prenosi: "Nisam nikoga vidjela sličnijeg Poslaniku kada stoji ili sjedi do kćerke mu Fatime. Kada bi Fatima ušla kod Poslanika ustao bi i poljubio je, te je posjeo pored sebe.
A kada bi Poslanik ušao kod nje, ustala bi, poljubila ga i napravila mu mjesto pored sebe."

Zamisli kakva je djevojka rođena u kući koju je gradila ljubav, oca koga su zvali "Povjerljivi" i majke koju su zvali "Čista".

Fatima r.a. se udala za Aliju r.a. a rodila je dva sina Hasana i Huseina. Umrla je ubrzo nakon smrti njenog oca Poslanika alejhi selam.
Poslanik alejhi selam je rekao: Četiri su najbolje žene na Ovome svijetu: hazreti Merjema , Asija, žena Faraona, Hatidža, majka svih vjernika i Fatima, kći Muhammeda.


*Isprintaj karticu, iskruzi, presavij je u dijelu isprekidanih linija a njenu poledjinu zalijepi u svesku. Unutar kartice, na" latice cvijeta", napisi osnovne informacije koje znas o licnosti. Oboji ime naslovnice kartice. Vrlo je vazno poznavati licnosti iz zivota Poslanika alejhi selama, potrudimo se da oni budu nasi uzori



Nema komentara:

Objavi komentar