petak, 8. siječnja 2016.

Habil i Kabil

Habil i KabilNakon nekog vremena provedenog na zemlji Hava je pocela da radja djecu. Radjala je blizance i to musko i zensko. Kada su ta dijeca porasla Allah im je naredio, posto nije bilo drugih ljudi da 

se brat i sestra zene i udaju, ali ne svog blizanca s kojim su rodjeni vec onog prije ili poslije.
Tako je Ademov sin Habil trabao da ozeni Kabilovu sestru, a Kabil Habilovu blizankinju. Habil se s tim slozio dok je Kabilu to bilo krivo jer je njegova sestra bila ljepsa i on je htio nju.
Kada su to ispricali Ademu on ih je posavjetovao da prinesu zrtvu Allahu, dz.s, pa cija zrtva bude primljena neka po njegovom izboru postupe.
Habil je imao stoku pa je zaklao ovcu, a Kabil je prinijeo zrtvu kao jedan svjezan zita jer je on bio zemljoradnik. Allah dz.s. je primio Habilovu zrtvu, ali se Kabil ponovo nije s tim slozio te ubi svog brata.
Kada je to ucinio gledao je u tijelo svog brata i nije znao sta s njim da uradi.
Allah dz.s. je tada poslao dva gavrana koji jedan drugog ubise i ubica zakopa ubijenog u zemlju. Tako i Kabil iskopa rupu i zakopa tijelo svog brata.
To je bila prva prolivena krv na zemlji.Kabil se za svoj ucinjeni grijeh pokajao.

SMRT ADEMA alejhis-selama
Kada se Ademu priblizila smrt sisli su meleki s neba, uzeli mu dusu, okupali ga, umotali u cefine, iskopali mu mezar, klanjali mu dzennnazu i spustili ga u kabur, te zakopali.
Rekli su sinovima njegovim: “Ovako ce te postupati sa vasim umrlim“.

Nema komentara:

Objavi komentar