subota, 16. siječnja 2016.

Vazni Poslanikovi, sallallahu alejhi we sellem, savjeti djeci


Vazni Poslanikovi, sallallahu alejhi we sellem, savjeti djeci




Od Ibn Abbasa radijallahu anhu se prenosi da kaze: "Bio sam iza Poslanika sallallahu alejhi we sellem. jednog dana, pa mi rece: "O djecace, naucit cu te nekoliko rijeci:
1. "Cuvaj Allaha, cuvat ce te", provodi Njegove naredbe i ostavi Njegove zabrane, cuvat ce te Allah dz.s. na ovom i na onom svijetu.
2. "Cuvaj Allaha, naci ces Ga na svojoj strani (ispred sebe)". Pazi na Allahove granice i bdij nad njegovim pravima, usmjerit ce te i potpomozi Allah dz.s.
3. "Kada trazis, trazi od Allaha, a kad se oslanjas, osloni se na Allaha".
Kada hoces podrsku u stvarima ovoga svijeta ili djelo za onaj svijet, trazi od Allaha dz.s., a narocito u onim poslovima koje ne moze uraditi niko osim Allaha dz.s., kao stoje izlijecenje bolesti, trazenje opskrbe... To su poslovi svojstveni samo Allahu dz.s. (Navodi Nevevi i Hejtemi)
4. "Znaj, kada bi se narod okupio da ti u necemu pomogne, ne moze ti pomoci osim koliko ti je Allah dz.s. propisao, a i kad bi se skupio da ti naskodi, ne moze ti priciniti stetu osim koliko ti je Allah propisao." To je vjerovanje u odredbu dobra i zla, propisanu od Allaha dz.s. covjeku.
5. "Dignuta su pera i osusene stranice" (Biljezi Tirmizi i kaze hasen sahih) Oslonac na Allaha uz uzimanje za uzroke po hadisu Poslanika s.a.v.s.
"Svezi devu pa se osloni" (Biljezi Tirmizi, hasen) , a u rivajetu osim Tir-mizije.
6. "Znaj za Allaha kad si u izobilju, znat ce za tebe kad si u nevolji".
Ispostuj Allahova i ljudska prava kod tebe kad ti je udobno, izbavit ce te Allah dz.s. iz tjeskobe.
7. "Znaj da ono sto te je zaobisla, nije te moglo snaci, a ono sto te je zadesilo, nije te moglo izbjeci". Ako ti Allah uskrati nesto, nece tebi dospjeti, ako ti nesto podari, nema toga ko ce ti uskratiti.
8. "Znaj daje pobjeda sa strpljivoscu". Pobjeda nad neprijateljem i licnom slaboscu sadr?ana je u strpljivosti.
9. "Daje radost s tugom". Tuga koja se spusti na mu'mina rezultirat ce radoscu koja slijedi.
10. "I daje sa teskocom olaksanje" (hasen, Dzamiul - usul). Teskoca koja prati muslimana bit ce zamijenjena olaksicom, pa cak i dvjema.

Nema komentara:

Objavi komentar